Selecteer een pagina

Het was 2014 en er wandelde een vriendelijke grijze meneer met maar liefst 3 gebroken en geplakte brillen om zijn nek naar binnen. Hij stelde zich voor als Rob Klein, Disneytekenaar. En niet de minste zo bleek al snel. Geboren in Den Haag was hij als kind verhuisd naar Amerika en  daar als tekenaar/scenarist bij Disney  gaan werken. Momenteel verblijft hij weer in Europa waar hij werkt aan de schier eindeloze reeks Donald Duck pockets waarvoor hij verhalen schrijft en covers tekent.

Wat hem het meest verbaasde in de paar keer dat hij kwam bijkletsen was dat ik als stripkenner werkelijk niets wist van de Europese Disneytekenaars. Niet alleen kende ik hem niet, wat hij kon begrijpen, maar ook toptekenaars uit diverse landen zeiden mij niets. Enthousiast toonde hij mij talloze verhalen waarover hij met grote bewondering sprak. ‘Maar ken je die dan niet?’ Sorry…

Van mijn stoel viel ik pas toen hij achteloos vertelde dat hij nog met Carl Barks had gewerkt. Dat was pas een tekenaar! Maar zwaar ondergewaardeerd, toentertijd. Nu moet ik Rob’s verhaal even uit mijn hoofd memoreren; veel verhalen van Barks werden gepubliceerd in een soort van Donald Duck tijdschrift, voor 15 dollarcent te verkrijgen. Disney voelde er niets voor deze prijs te verhogen zodat de kwaliteit constant achteruit ging. Barks, die alleen de zwart-wit platen aanleverde, kon door de steeds slechtere drukkwaliteit zijn eigen lijnvoering niet meer herkennen.

Hij was dan ook blij dat hij met 65 jaar kon stoppen, hij had er geen zin meer in, ook niet als free lancer. Het verklaart de mindere kwaliteit van de latere Barks verhalen, het lag niet aan hem!  Wel, en dat was bij mijn weten ook niet bekend, schreef hij nog enige jaren voor collega’s nieuwe scenario’s, anoniem.  Allen op zoek nu ! Vind ze maar eens! Totaal onbekend! 

Nog altijd bouwt Rob Klein zijn scenario’s liefst á la Barks; weddenschappen, exotische oorden, maharadja’s, noem het maar op. Heel  herkenbaar. Dus: zoek de Klein verhalen in de Donald Duck pockets op, ze zijn eruit te halen!

Rob Klein: “His legs are that long because he’s in a hurry!”