Selecteer een pagina

Begin zeventiger jaren was Willy Vandersteen weer eens toe aan een nieuwe serie. Oorspronkelijk zou dit ‘De Geuzen’ worden maar Vandersteen had plotseling zijn oog laten vallen op de twee vagebonden Robert en Bertrand, een toneelstuk uit 1823. Ook leuk en met vele mogelijkheden. Vol enthousiasme startte hij deze serie op in 1972, en met succes. Lang zou hij zelf het tekenwerk en de scenario’s verzorgen tot hij de serie over droeg aan Meulder en van Riet. Regelmatig liet hij de twee vagebonden de grens over steken, dat was goed voor de Nederlandse omzet.

Zo kwamen Robert en Bertrand terecht in Delft waar ze gingen werken als tonnenmannen. Delft had nog tot 1974 een sanitair tonnensysteem in oude wijken, zelfs nog met paard en wagen. Ideale setting voor onze helden dus. 

Standaard Uitgeverij pakte het groots aan met een presentatie door de Burgemeester in het stadhuis voor genodigden (pers), een voordracht door enkele voormalige tonnenmannen en een voorpublicatie in de Delfsche Courant met een speciale soft cover editie (250 exemplaren). Ook was er die dag een signeersessie bij ons in de winkel waarvoor wij 100 luxe edities in rood velours op naam van Stripboekhandel Bul Super mochten uitbrengen. 

Het was buitengewoon gezellig en druk, de volledige tekenstudio was meegekomen en zat regelmatig in het naast gelegen café  ‘Rue de la Bree’, pinten te drinken. Het album was rap uitverkocht en is sindsdien zo goed als onvindbaar…

Mooi dat deze prachtige albums nu in integraal opnieuw worden uitgebracht , perfect verzorgd en in harde kaft ad € 35,- per bundel. En let vooral op de fraai uitgevoerde cover van dit eerste deel! Veel leesplezier!

P_20210626_132120_1.jpg