Selecteer een pagina

Het was 1952 en Franquin zat met scenarist Delporte in de tram. Daar rende een conducteur rond die verfrissingen aanbood, kaartjes knipte, ramen open en dicht deed, kortom hij kwam handen te kort. Het zou wat zijn, filosofeerde de heren melig, als hij een lange, handige staart had zodat hij bijvoorbeeld de deur achterin , terwijl hij voorin bezig was, open kon maken. Nu was Franquin als kind weleens in een dierentuin geweest en verzon dan ook terplekke een vriendelijk gevlekt beest met zo’n staart. Hoebahop! Die moest dan uit het oerwoud komen, Zuid Amerika liefst. Na enig speurwerk in de encyclopedie vonden ze zo’n beest uit de orde der buideldieren, de Marsupialia. Dat werd dan de Marsupilami die direct debuteerde in Robbedoes en de Erfgenamen.

Niet zonder problemen overigens; omdat deze Marsupilami op kwam voor zijn baasje en duchtig met zijn staart kon zwaaien was de directie van Dupuis “not amused”. Robbedoes was immers een kinderblad en wars van geweld. Einde Marsupilami, maar Franquin ging daar niet mee akkoord. Hij is grappig en ik zal hem niet meer gebruiken in gewelddadige scenes. Zo gezegd zo gedaan. Later nadat hij was gestopt met Robbedoes werd de Marsupilami verkocht aan Disney/Marvel voor tekenfilms die flopten. Wel kwam er in Europa nog een stripserie uit die tot op heden loopt .

Zo komen we terecht bij tekenaar Frank Pé en scenarist Zidrou. Zij wilden wel iets met de Hoebahop doen maar dan juist iets dat oorspronkelijk door Dupuis was weg gecensureerd namelijk de agressieve kant. Wel dat is gelukt! Lees dit adembenemende epos, 155 bladzijden, eerste deel, en huiver! En uitgegeven door …Dupuis!

Het Beest HC € 29,95

Frank Pé/ Zidrou

Uitgeverij Dupuis