Selecteer een pagina

Soms komen er albums uit waarvan je bij het zien al weet; dit is hem!

De tijger ontwaakt is, na 15 jaar, het logische vervolg op de baanbrekende serie Chinaman. Hoofdthema is de miserabele positie van de vaak misbruikte Chinezen in Amerika.

Om dit te kunnen begrijpen moeten we terug in de geschiedenis. Rond 1860 was er de introductie van ijzeren schepen die een veelvoud aan vracht konden vervoeren in vergelijking met de klassieke zeilschepen. Hierdoor was het mogelijk om honderdduizenden emigranten uit het volledig overbevolkte en arme China naar het beloofde land Amerika te sturen. Soms vrijwillig, soms als straf, soms uit armoede. 

In Amerika waren ze in zoverre welkom dat ze zonder aanziens des persoons werden ingezet voor de aanleg van de nieuwe spoorwegen. Om eventueel verzet bij voorbaat te breken werd bij hen het religieuze kapsel met staart afgeknipt, de grootste vernedering denkbaar. Velen stierven of deserteerden met alle risico’s van dien. Er waren er veel, bijna iedere stad aan de spoorweg had een Chinese wijk, Chinatown. Een getto dus.

Chen Long is zo’n hoog opgeleide Chinees, bekwaam in de vechtsport en belandt uiteindelijk in het leger. Daar wordt hij ingezet bij het zinloos uitmoorden van krijgsgevangenen, zodat hij als gebroken man uit de oorlog komt. Zijn vrouw is overleden, zijn zoon verdwenen, er rest hem alleen de opiumkit waaraan hij langzaam ten onder gaat. 

Dan ontwaakt de tijger in hem. Hij zweert de opium af, zoekt en vindt zijn zoon. Die is agent bij de Pinkertons en is opgezadeld met een onmogelijke opdracht: het breken van de criminele macht van een veehouders coöperatie die een ware terreur uitoefent.

Samen breken ze de terreur waarbij Chen Long uitblinkt in de traditionele zwaardkunst en boogschieten op totaal onverbiddelijke wijze. Uiteindelijk offert hij zich op voor zijn zoon en heeft daar vrede mee. 

Zo, en kom nu maar op met de Stripschapsprijs voor het beste album van dit jaar!

De Tijger ontwaakt. Taduc/ Letendre HC € 29,95

Chinaman integraal 1,2,3 HC € 24,95