Selecteer een pagina

Het is me een pil, die integrale Blast! Vier albums in één band en dat voor € 75,-. Valt eigenlijk nog wel mee maar het is wel sjouwen… Wat krijgen we voor die vijfenzeventig euro? Wel, gewoon één van de meest aangrijpende albums ooit. En het begint nog wel zo rustig. 

De hoofdpersoon is een vriendelijke oudere heer zonder vaste woon- of verblijfplaats die zonder veel ophef een beetje rond zwerft. Hij slikt daarbij tranquilizers wat hem tot een rustige filosofische persoon maakt. Wel is het zo gesteld dat hij graag een glaasje drinkt en dat verdraagt zich niet zo goed met de medicatie. Hij zinkt dan weg in een ‘blast ‘waar hij zich later niets van herinnert. Wat er gebeurt tijdens zo’n blast kun je als lezer alleen maar raden. Tot zover gaat alles goed. 

Toch beginnen zich langzaam donkere wolken samen te pakken. De ontspannen lezer gaat zich steeds meer vragen stellen waarop geen antwoorden zijn. Je voelt met de man mee maar er begint zich een onbehagelijk gevoel te ontwikkelen. De blasts worden steeds heviger en de situaties steeds beklemmender zodat je uiteindelijk op het puntje van je stoel zit. Dit gaat niet goed aflopen, zoveel is wel duidelijk. 

We naderen de ontknoping en beseffen dat er erge, hele erge dingen zijn gebeurd , op gruwelijke wijze. Het net sluit zich en we krijgen zicht op een waarheid die we helemaal niet willen weten. En dan blijkt bij de uiteindelijke ontknoping dat het allemaal nog eindeloos veel erger is geweest. Je had het kunnen weten maar ziet het nu pas. Fenomenaal en doodeng!  Ga er maar voor zitten…

Manu Larcenet Blast integraal .

Uitgeverij Ballon,  hardcover € 75,-