Selecteer een pagina

Tekenaar/scenarist Leo ( Luiz Eduardo de Oliviera , Brazilië 01-01-1944 ) is een buitengewoon actieve producent van vele series. Hij woont en werkt dan ook in Frankrijk, de moeder aller strips. Wij noemen:  
– Trent
– Centaurus
– Dexter London
– Verre werelden
– Laatste grens
– Mermaid project

Maar daar gaan wij het nu niet over hebben, hoe goed ze ook zijn… 

(Tip: lees de integrale Trent, fantastisch!) 

Het hoogtepunt van zijn oeuvre is echter Aldebaran.

Als een soort van Livingstone gaan de ruimtereizigers op ontdekking naar vele planeten om daar de merkwaardigste levensvormen tegen te komen. Geheel eigen werelden dus met talloze niet bestaande zoogdiervarianten, merendeels intelligent, min of meer. Omdat dit talloze mogelijkheden geeft ontwerpt Leo aan de lopende band na Aldebaran nieuwe planeten met telkens nieuwe maar precies dezelfde ontdekkingsreizigers, en niet de lelijkste, dit terzijde. Het gaat dus om verschillende series , verschillende planeten en verschillende bemanningen, maar niet altijd. De series lopen parallel als het ware, maar overlappen soms. Soms lijken planeten sterk op de aarde maar zijn het niet!

Wij noemen:
– Aldebaran
– Terug naar Aldebaran
– Amazonia
– Antaris
– Overlevenden
– Betelgeuze
– Namibia

Het is allemaal prachtig getekend, fantasierijk en spannend  en er is na bestudering vaak hetzelfde hoofdthema. De werelden zijn doorgaans in balans , de wetten der natuur redelijk en er is nauwelijks overmatige agressie of bezitsdrang. 

Het kwade komt uiteindelijk van de mensen zelf die bij vlagen onbetrouwbaar tot zelfs crimineel blijken te zijn als een soort contrast met de verre werelden. Het doet mij opnieuw aan Livingstone denken: de komst van de Westerse Mens heeft in de verre contreien  ook niet alleen maar goeds gebracht! Lezen dus! 

“Die Welt ist arm
Der Mensch ist slecht
Da hat er eben leider Recht”
Dreigroschenoper

Zojuist verschenen:
De Overlevenden Kwantumanomalieën 1-5 integraal  Dargaudgekartonneerd € 32,95.