Selecteer een pagina

Er is iets heel merkwaardigs aan de hand met deze hilarische voetbalparodie. Bijna 50 ! jaar oud inmiddels en het lijkt wel of Nico Scheepmaker  ( journalistieke duizendpoot) en Theo van den Boogaard ( oud- underground tekenaar) over een glazen bol beschikten…

Abe is een jongensachtig meisje dat geweldig kan voetballen zodat ze zich aanmeld bij het grote Ajax. Tijdens de keuring treft ze een vrouwelijke arts die haar steunt; vrouwen moeten elkaar helpen in deze mannenwereld, een feministe avant la lettre dus (1).

In het eerste elftal speelt Abe de sterren van de hemel op zo’n sierlijke wijze dat de grootste rauwdouwer, Johan Neeskens, dolverliefd op haar wordt. Tot zijn grote verbijstering overigens, hij weet immers niet  dat Abe een meisje is! Homo’s in het mannenvoetbal waren ondenkbaar, zelfs tot de dag van vandaag is er nog nooit een voetballer uit de kast gekomen..(2)

Zelf is Abe juist verliefd aan het worden op een andere debutant, de donkerbruine Zuid Amerikaan Andrade. Nu waren er in 1973 nauwelijks gekleurde mensen in Nederland en al helemaal niet in het eerste van Ajax! Inderdaad, dat zou nog komen.(3)

Bij het douchen beroept Abe zich op een onbekende godsdienst die verbiedt dat mannen naakt met elkaar douchen. Waar kennen we dit van?(4)

De uit het Oostblok afkomstige trainer Kovacs spreekt geen woord Nederlands. En aangezien de Ajaxieden geen woord Roemeens verstaan blijven zij het gehele seizoen ongeslagen. Arbeidsmigratie, slechte integratie, het klinkt allemaal bekend maar in 1973 was er nog niet eens een Europese Unie.(5)

Een fraai gastoptreden is weggelegd voor de Zwitserse binnenhuis architect Franz Krienbühl . Aangezien hij indertijd de enige Zwitser was die leerde schaatsen werd hij op late leeftijd nog Nationaal Kampioen en schreef zich prompt in voor de Olympische Winterspelen. Hij ontwierp een idioot aerodynamisch schaatspak met bijbehorende schaatsen voor zichzelf en vertrok met zijn vrouw als coach naar de Spelen. Probleemloos schaatste hij daar op 53-jarige leeftijd mee met de rest. Tot op heden schaatst dan ook iedere professional in zo’n pak! Dat had Scheepmaker goed gezien.(6)

Let op die cover! Neeskens staart gebiologeerd naar het achterste van Abe wat uiteraard gezien wordt door Cruyff, zie vingertje. Piet Keizer echter maakt duidelijk dat hij moet zwijgen. Ook Hulshof, van Dijk en Sjaak Swart blijken niet ongevoelig voor Abe’s fraaie welvingen. Humor!