Selecteer een pagina

Het waren Gerrit de Jager ( familie Doorzon), Hein de Kort ( Eikels) en in het bijzonder Eric Schreurs     ( Joop Klepzeiker) die in de jaren tachtig de Nederlandse Stripwereld op z’n kop zette. Niks geen belerende kinderverhaaltjes of brave jongens avonturen maar meteen van pats boem!

Joop Klepzeiker was een morsige vrijgezelle schlemiel die als hij niet in een hondendrol trapte of over twee parende junks struikelde wel met zijn kruis vol tegen een kloek uit de grond stekend “Amsterdammertje” op liep. En dat waren dan nog de rustmomenten! Joop en misschien zijn geestelijke vader ook leefden in een mateloze wereld tot verbijstering van de lezer.

Ooit zat ik na afloop van een stripbeurs aan de bar met een grote Belgische distributeur. Hij begreep er niets van. Meer dan een miljoen van die Klepzeikers waren er in den Olland verkocht zodat hij ook zijn slag wilde slaan. Daar zat hij dan met een magazijn vol ranzigheid waar hij in België er niet één van had verkocht. Zijn enige troost was dat hij nóg een magazijn vol had met nu Jan Jans en de Kinderen die óók onverkoopbaar waren in België. Gelukkig verkocht hij wel een miljoen Jommekes wat maar weer bewijst dat Belgen en Hollanders niet door één deur kunnen…

Toen Joop Klepzeiker links en rechts werd ingehaald door de nieuwe generatie striphelden werkte hij aan een comeback. Samen met Hein de Kort bedachten ze de hilarische pornoacteur klasse twee Dick van Bil. Alleen de naam al… een dikbil is een fokstier , een dick is een piemel en van bil gaan is bargoens voor u weet wel. Briljant. Het was een zeldzaam geestige en beter dan ooit getekende gagstrip die totaal niet aansloeg. Onbegrijpelijk. Mocht u er nog ooit ergens één vinden meteen kopen, al doet u er Eric helaas geen plezier meer mee.

Eric Schreurs overleed 29 mei 2020 op 61 jarige leeftijd aan hartfalen en niet aan hardfalen, dat was Dick van Bil…