Selecteer een pagina

Het was 1979 en mijn verloofde die in Gent studeerde zou mij enkele leuke etablissementen tonen. Zo kwamen wij ’s avonds laat in een soort van kunstenaarscafé terecht en raakte in gesprek met een enthousiaste student.

Voor een presentatie had hij als opdracht het produceren van een echt lijkende Suske en Wiske ingediend. Dat was gelukt; voor de inhoud had hij een aantal vergeten stroken van Willy Vandersteen gebruikt, en als cover, in zeefdruk, een aantal elementen van andere covers in elkaar gezet. 

Vijftig  genummerde exemplaren had hij nu en hij wilde ze verkopen, vandaar. BFR.1000,- per stuk, dat was toen Hfl.  2750,- totaal. Een beetje veel, dus niet gedaan, zo midden in de nacht, zo helder was ik nog wel.

Daarna doken ze op in diverse Vlaamse stripwinkels en tegen de tijd dat enkele exemplaren Nederland hadden bereikt, deden ze vele honderden guldens! Per stuk!  Momenteel is zo’n exemplaar totaal onvindbaar…

Natuurlijk volgde er meteen een ‘illegale’ herdruk van 2000 exemplaren en dit werd Willy Vandersteen toch te gortig. Per slot van rekening was het zíjn werk!  In 1981 sneed hij iedereen de pas af door het album inclusief bijgewerkte cover onder te brengen in de Strip Klassiek Reeks, en dat zonder toestemming…

In een interview vroeg een alerte journalist of hij er zich wel van bewust was dat dit album als enige een cover had die niet door Vandersteen zelf ontworpen was? “Ach,” sprak de altijd praktische Vandersteen “hij had van mij kúnnen zijn! Voilà!”

Sindsdien ben ik een nog grotere fan van Suske en Wiske en dat is te zien in de winkel.

Honderden speciale albums voor grotendeels € 2,50, vele zeldzame uitgaven en natuurlijk tal van oude drukken. Voor elk wat wils, jammer dat meneer Vandersteen nooit langs is geweest. Wel de voltallige Vandersteen studioploeg! Maar dat is weer een ander verhaal…