Selecteer een pagina

Dat de epidemie in 1906 op z’n hoogtepunt was is algemeen bekend. Daarna zakte deze langzaam weg en hoorden wij er gelukkig niet veel meer van. Minder bekend is dat na de 2e wereldoorlog, tijdens eind vijftiger jaren er een nog veel agressievere variant de kop op stak.

Het ging hier om volledige hoofdhuidbedekking mét snor én baard! Uit een oude archieffoto blijkt nu dat ook de volledige tekenploeg van de Kuifje studio, inclusief Hergé zelf, hieraan ten prooi was gevallen. Dat dit virus wel heel besmettelijk was blijkt uit het feit dat zelfs Willy Vandersteen die daar slechts zelden aanwezig was ook tot de slachtoffers behoorden. 

Typerend voor deze virale aandoening is het opperste beste humeur dat de getroffene ten deel viel, afgewisseld met ernstige depressies. Alleen Vandersteen die als medicatie Hasseltse Genever gebruikte bleef in een voortreffelijke stemming en tekende zoals altijd gestaag voort. Dit gold helaas niet voor de rest van de studio medewerkers . Zoals bekend verschenen er tijdens deze epidemie tussen 1957 en 1963 slechts twee! Kuifje albums en dan nog met de allergrootste moeite. Daarna waarschijnlijk door collectieve immuniteit zakte deze ziekte langzaam weg. Snorren en baarden verdwenen grotendeels uit het straatbeeld en ook de langharige hoofdbedekking treft men nog slechts aan bij oudere mannen die nu eenmaal een mindere weerstand hebben. 

Het is toch curieus dat door zo’n foto een geheel nieuw licht wordt geworpen over een duistere periode waar we nooit het fijne van hebben geweten! 

Dit alles en nog veel meer treft men aan in de prachtige verzamelbanden De Blauwe Reeks 1&2  met een fraaie opgefriste integrale publicatie van alle 8 verhalen die Vandersteen voor Kuifje Weekblad mocht tekenen. Met de hulp van Bob de Moor en Jacques Martin wist Vandersteen zichzelf te overtreffen en leverde een blijvende bijdrage aan de Schatkist van het Beeldverhaal. Hulde! 

Suske en Wiske de blauwe reeks, verhalen 1-4 en 5-8 

Gekartonneerd, uitgeverij Standaard € 37,50 per  stuk zolang de voorraad strekt. 

NB Hier bestaat ook een gelimiteerde luxe editie van, deze is helaas geheel uitverkocht.