Selecteer een pagina

Dat mag je wel stellen ja! €39.000 werd er op Catawiki geboden voor een Avant-la-lettre exemplaar van Congo 1948. Dat jaartal verbaasd mij. Congo, zowel in het Frans als Nederlands, was al sinds 1947 in omloop, met letter. Het betreft hier vermoedelijk een kleurenproefdruk uit 1947 waarna de tekstfilms Frans/Nederlands gemonteerd werden.

Inderdaad een zeer bijzondere uitgave, maar het kan nog erger. Van het album ‘Sigaren van de Farao’ 1955 bestaat een vertegenwoordigersexemplaar, een dummy, met letter en omslag maar met een geheel blanco binnenwerk**. Over incompleet gesproken, hier ontbreekt pas echt iets. De waarde van deze ‘sigaren’ is dan ook nauwelijks in te schatten. De tijd zal het leren.

Maar het kan nog veel extremer en buitenissiger! Recent is er een exemplaar aangetroffen, in het geheel zonder opdruk of inprint! Totaal blanco dus, het summum van zeldzaamheid. We weten dan ook niet eens om welk verhaal het hier gaat! Misschien betrof het hier wel het album dat Hergé aan het einde van de oorlog tekende en dat tijdens de bevrijding verloren is gegaan en nooit meer is teruggevonden. In dat geval zal deze blanco wel uiterst uniek zijn. Het boek zal binnenkort wereldbreed geveild worden. We houden u op de hoogte.

*Bron: Boekenpost 145
**Bron: Kuifje in zicht 2005