Selecteer een pagina

Op pagina 5 t/m 8 van Compostella 2, beschrijft Servais de afschuwelijke strijd om het fort de villy-La-Ferte in 1940. Reden voor ons om eens te gaan kijken!

Na de Grote oorlog (1914-1918) stelde Generaal Maginot in 1928 voor om een verdedigingslinie door heel Frankrijk aan te leggen, die totaal onneembaar was. Van Duinkerken tot Corsica zouden er 36 forten gebouwd worden volgens de modernste principes met de zwaarst mogelijke bewapening om in het bijzonder Duitsland en talie voor altijd tegen te houden.
In 1938 werd dit project met een uiterste inspanning afgerond, ter geruststelling van de Franse regering en de bevolking.
De van twee meter dik gewapend beton gebouwde forten waren geheel zelfvoorzienend voor 6 tot 8 weken met eten, drinken, zuurstof, munitie, slaapzalen, keukens en eigen elektriciteit.
Door het uitzonderlijke bereik van de enorme geschutkoepels was er inderdaad een gesloten linie ontstaan, die als absoluut onaantastbaar werd beschouwd. We zien nu echter dat generaals zich helaas doorgaans voorbereiden op de vorige oorlog, en niet op de volgende…

In 1940 verklaarde Duitsland de oorlog aan Frankrijk en viel onverwacht de noordelijkste en zwakst verdedigde schakel aan, de fortificatie de la Ferté. Twee dagen lang, vanaf 18 mei 1940 werden de bastions onophoudelijk en verwoestend gebombardeerd. 20 Mei waren de geschutskoepels ontzet, de muren gescheurd, munitie opslagplaatsen geëxplodeerd, was er brand en gebrek aan zuurstof. De ochtend van de derde dag vroeg de garnizoenscommandant toestemming aan de legerstaf Generaal Flavy om het fort te ontruimen. De toestand was hopeloos… Het antwoord was: De linie kan en mag niet opgegeven worden. Twee uur later waren de 108 verdedigers allen gesneuveld en Frankrijk werd bezet…

Informatie: http://www.strijdbewijs.nl/maginot/mag3.htm.

Op afspraak, of bij toeval (wij dus), is er een rondleiding van 1,5 uur mogelijk, in het Frans natuurlijk.

Slecht voor de nachtrust maar goed voor het historisch besef!